Tradycja Galette des rois (Tradycja Ciasta królów)
Uczniowie uczący się języka francuskiego w naszej szkole mieli okazję degustacji Galette des rois-tradycyjnego ciasta nadziewanego masą migdałową wypiekanego we Francji z okazji Święta Trzech Króli. Tradycyjnie w cieście znajduje się porcelanowa figurka. Ciasto dzieli się na tyle części ilu jest uczestników uczty. Osoba, której przypadnie porcja z figurką staje się w tym dniu królem lub królową i nosi dołączoną do wypieku specjalnie na tę okazję przygotowaną koronę. Zwyczaj sięga XIV wieku. Początkowo w cieście umieszczano ziarno bobu. W wieku XVIII zastąpiono go figurką przedstawiającą Dzieciątko Jezus. Obecnie kształt figurki zależy od inwencji piekarza. W całej Francji tradycja konsumpcji galette des rois jest nadal kultywowana przez ponad 90% społeczeństwa, a ciasta, w zależności od regionu, mogą mieć zmodyfikowaną recepturę.